20 Temmuz 2021 Salı günü gerçekleştireceğimiz Kurban Bayramı öncesi Mucur Kaymakamlığından açıklamalar geldi.
Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik ile 2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında oluşturulan Mucur Kurban Hizmetleri Komisyonu toplanarak Kurban Bayramında ve öncesinde alınmış, alınacak tedbirleri açıkladı.
Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, İlçe Müftülüğü, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Mucur Şubesinin katılımlarıyla toplanan heyet şu kararları aldı:
“1- Mucur Şehirler Arası Otobüs Terminalinin arka tarafı, kurban satış yeri olarak belirlenmiştir. Buraya Kurban Bayramından 15 gün öncesine kadar kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek, anılan yer dışında büyük ve küçük baş hayvan satışı yapılamayacaktır.
2- Osmangazi Mahallesindeki mevcut Belediye eski mezbahası kurban kesim yeri olarak belirlenmiştir. Burada din görevlileri, veteriner hekimler ve diğer kamu görevlileri kurbanda hizmet verecektir.
3- Kurbanlık hayvanlarda sağlık açısından herhangi bir şüphe görülürse Belediye Veterinerliğinin (812 40 07) ya da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün (812 40 10) no’lu telefonlarına müracaat edilebilecektir.
4- Mucur Belediye Başkanlığınca kurban kesim yerinde Kovid-19 bulaşma riskini en aza indirecek şekilde tedbirler alınacak, kurban kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan özel bahçe ve mülk gibi yerler ile köylerde ve kesim yeri belirlenmeyen mahallerde kurbanını kendi imkânı ile kesmek isteyenler dini ve hijyenik şartlara uyarak, hayvana eziyet vermeden kesmek şartı ile kurban kesilebilecek, cadde sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesilmeyecektir.
5- Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde kurban kesenler ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin (s) bendi gereğince 1.000 TL cezai işlem uygulanacaktır.
6- Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin (j) bendi gereğince toplu kesimler için 96.651 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde aynı kanunun 24. Maddesi uyarınca 2.399 TL cezai işlem uygulanacaktır.
7- Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacaktır.
8- Dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak kurbanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak kesim; ehliyetli kişilerce yapılacaktır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 28. maddesinin (ı) bendi gereğince hayvan başına 2.075 TL idari para cezası uygulanacaktır.
9- Halk Eğitim Merkezince Kurban Bayramı öncesinde ücretsiz olarak “Kurban Kesim Elemanı” kursu düzenlenecektir.
Kurbanla İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
*Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan; Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmemesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi,
*Kurban kesen ve hayvanı yüzerek et taksimi yapan kimselerin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları, elde yara olduğu halde eldiven kullanmadan kesim işlemi yapılmışsa bu etlerin çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesi hastalık bulaşı riskini azaltmak için,
*Kist hidatik, şarbon, bruselloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tüberküloz vb. hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ile toplum ve çevre sağlığı riskinden; etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi,
*Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske, fiziki mesafe (en az 2 metre), temizlik kurallarına uyulması ve tokalaşmamaya dikkat edilmesi
Önem arz etmektedir.
Kurbanlık Hayvan Satın Alınırken Dikkat Edilecek Hususlar
* Dini ölçülere uygun olmalı.
* Sağlıklı ve besili olmalı, gebe olmamalı.
* İl dışından gelen hayvanların veteriner sağlık raporu bulunmalı.
* Hayvan sevklerinde aranan aşılar yapılmış olmalı.
* Büyükbaş hayvanların küpesi ve pasaportları olmalı.
* Küçükbaş hayvanların küpesi ve nakil belgeleri olmalı.
* Kurbanlık hayvanların erkek olanları tercih edilmeli.
* Sığırlar iki yaşını doldurmuş olmalı.
Kurban Kesildikten Sonra Dikkat Edilecek Husus
* Toplum sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecektir.
Kurbanlıkların Kulak Küpeleri ve Pasaportları Hakkında
* Büyükbaş hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile küçükbaş hayvanların kulak küpeleri; üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban organizasyonu yapanlar ve diğer görevliler vasıtasıyla ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne Kurban Bayramı’nı takip eden 7 gün içinde teslim edilecektir.”
Haber: Mehmet Burak Dağlı